Rattuksen tarina PDF Print E-mail

Suomalainen punk-legenda Rattus perustettiin vuonna 1978 Vilppulassa. Solisti-kitaristi Jake ja rumpali V-P löysivät basson varteen Jaken veljen Tompan, ja kokoonpano oli kasassa. Välillä kokeiltiin myös toista kitaristia ja toista laulajaa, mutta Rattus jäi trioksi. Muutaman omakustanteen (single / ep) jälkeen Rattus siirtyi Poko Rekordsille, ja julkaisi Pokolla neljä vinyyliä.

Vuonna 1982 bändin roudari Anssi (alias Annikki) pestattiin laulajaksi, ja Rattus julkaisi muutamia levyjään eri yhtiöille, yleensä ulkomaalaisille. 1984 Rattus kiersi ympäri Eurooppaa ja Skandinaviaa. Annikki lopetti solistin hommat 1986 ja orkesteriin liittyi kakkoskitaristi, ja Rattuksen hc muuttui yhä raskaampaan suuntaan. Vuonna 1988 Rattus teki uransa viimeisen keikan.

Useista pyynnöistä liikuttunut Rattus katkaisi yli kymmenen vuoden hiljaiselonsa vuonna 2001, ja kiipesi kaikkien yllätykseksi come back –keikalle. Solistina mukana oli jälleen Annikki tulkiten noin puolet biiseistä. Vuonna 2002 bändi soitti vuoden ainoan keikkansa Ämy-rockissa, ja seuraavana vuonna keikkaa alkoi olla jo tiiviimmin, mm. minikiertue Saksassa.

Rattuksen täysin uusi tuleminen käynnistyi, kun bändi päätti palata takaisin originaaliin trio-kokoonpanoon, ja teki vuosina 2004-2005 kiertueita Yhdysvalloissa ja Keski-Euroopassa. Uusia biisejä syntyi lujaa vauhtia, ja Rattus löysi itsensä juttelemassa rennosti vanhan yhteistyökumppanin Poko Rekordsin kanssa.

Syyskuun 2005 Rattus vietti Sundi Coop –studiossa, ja Tuomo Valtosen äänittämänä ilmestyi Rattuksen historian ensimmäinen studioalbumi, joka on nimetty simppelisti bändin nimen mukaan.

Keväällä 2007 Rattus palasi Valtosen hotteisiin Sundi Coop -studiolle ja tuloksena oli syksyllä 2007 ilmestynyt "Uudet piikit" -albumi.

Syksyllä 2007 Rattus teki kolmen viikon kiertueen Brasiliaan.